loading

Byggeansøgning og ibrugtagning

Hvad er kravene til byggetilladelse og efterfølgende ibrugtagning?

Hvis du ønsker at opføre en ny bygning, en tilbygning eller ændre anvendelse på din ejendom, skal du først indhente en byggetilladelse. Kravene til ansøgningens indhold varierer afhængigt af projektet. Når byggeriet er færdigt, skal du ansøge om en ibrugtagningstilladelse ved at færdigmelde projektet. Afslutningsvis skal du dokumentere, hvordan bygningsreglementets bestemmelser er overholdt. De generelle oplysninger og minimumskrav til byggeansøgningen kan du læse mere om her på siden.

Få styr på lovgivningen

Det er dig som bygningsejer, der har ansvaret

Når du bygger nyt, bygger til, eller bygger om, er det dig som bygningsejer, der har ansvaret for at overholde alle gældende regler, herunder byggelovgivningen, lokalplanen, kommuneplaner, tinglyste servitutter og anden relevant lovgivning.

Inden du indsender din ansøgning om byggetilladelse, kan du tjekke, om dit byggeri er omfattet af en lokal- eller kommuneplan ved at søge på www.ois.dk.

Derudover kan der være tinglyste servitutter eller deklarationer på ejendommen, som kan påvirke byggeriet. Disse kan findes på www.tinglysning.dk

Afhængig af projektets form og kompleksitet kan det være en fordel at afholde et forhåndsdialogmøde med Bornholms Regionskommune. Dette kan bidrage til en hurtigere og mere smidig ansøgningsproces. Mødet kan også afklare eventuelle krav til særlig dokumentation eller dispensationsansøgning.

Få klarlagt nødvendig dokumentation fra start

I forbindelse med byggeansøgningen skal du udfylde en erklæring om, hvilke tekniske forhold i bygningsreglementet dit byggearbejde er omfattet af. Ved færdigmelding af byggeprojektet skal kommunen modtage alt relevant materiale for hvert af de tekniske forhold. Der kan ikke gives ibrugtagningstilladelse, før kommunen har modtaget fyldestgørende materiale for alle forhold. Det er derfor vigtigt, at du fra starten af din byggesag er opmærksom på mængden og kompleksiteten af den dokumentation, der skal indsendes ved både opstart og afslutning af din byggesag.

Ændret anvendelse af din ejendom

Når en ejendom opføres, og der gives en ibrugtagningstilladelse, bliver bygningen tildelt en anvendelseskode, og BBR opdateres. Koden angiver, hvad ejendommen er godkendt til, f.eks. produktion, handel eller bolig.

Hvis du ønsker at benytte din ejendom til et andet formål, end den er godkendt til, skal der som udgangspunkt søges om en anvendelsesændring. Dette skyldes, at ændringen kan betyde, at bygningen som helhed ikke længere overholder de krav, der gælder for dens nye anvendelse.

En af de få undtagelser er, hvis den nye og tidligere anvendelse falder inden for samme anvendelseskode. Det kan eksempelvis være, hvis en bygning, der tidligere har været en café, ændres til en restaurant.

Vi kan hjælpe dig sikkert igennem myndigheds processen

Uanset om du skal bygge nyt eller ændre anvendelsen af din ejendom, kan vi hjælpe dig med at undersøge lovgivningen for din specifikke lokation. Vi kan også hjælpe med at udfylde alt nødvendigt for at opnå både byggetilladelse og efterfølgende ibrugtagningstilladelse.

Lad os tage os af alt papirarbejdet. Vi arbejder dagligt med byggejura, og vores erfarne team ved præcis, hvordan materialet skal sammensættes for en hurtig og smidig godkendelsesproces.

MYNDIGHEDERS Minimumskrav til ansøgningsmateriale

  • Ejendommens adresse og matrikelnummer
  • Tilbud på byggeskadeforsikring eller selvbyggererklæring
  • Tydelig beskrivelse af det arbejde, der skal udføres
  • Oplysninger om grundens størrelse, bebyggelsens etageareal og bebyggelsesprocent
  • Oplysning om brandklasse og konstruktionsklasse
  • Oplysning om, hvorvidt projektet kræver dispensation
  • Godkendelse efter anden lovgivning end byggeloven
  • Oplysninger til BBR
  • Målfast og målsatte tegninger, herunder:
  1. Situationsplan med skel, højdekoter samt parkeringspladser
  2. Plantegning med angivelse af anvendelsen af de enkelte rum
  3. Snittegninger
  4. Facadetegninger

Myndigheders minimumskrav til materiale før ibrugtagning

  • Dokumentation for, at der er tegnet en obligatorisk byggeskadeforsikring
  • Erklæring om, at arbejdet er udført i henhold til byggetilladelsen og bygningsreglementet
  • Drift- og vedligeholdelsesmanual for bygningens installationer
  • Energimærke udarbejdet af en beskikket energikonsulent
  • Færdigmelding af byggeriet på Byg og Miljø
  • Dokumentation for overholdelse af bygningsreglementets bestemmelser, herunder:
  1. Beskrivelser
  2. Forudsætninger
  3. Beregninger
  4. Tegningsmateriale
  5. Prøvninger

Skal vi hjælpe dig med din byggeansøgning og sikre kortest mulig sagsbehandlingstid? Så skriv eller ring til os. Du er også meget velkommen til at kigge forbi tegnestuen.

STEENBERGs tegnestue aps