loading

Entrepriseform – hvad skal jeg vælge?

maj 23, 2019·Nyheder

Når man ønsker at få udført håndværksarbejde – uanset om det drejer sig om en ombygning, tilbygning eller nybygning – står valget typisk mellem hovedentreprise og totalentreprise.

“De overordnede fordele og ulemper ved de forskellige entrepriseformer afhænger af projektets specifikke karakter – herunder størrelse, kompleksitet og krav til styring.”

Hovedentreprise

Ved hovedentreprise indhentes tilbud på baggrund af et projektmateriale, som bygherren selv har udarbejdet. Det betyder, at du som bygherre selv er ansvarlig for at sørge for godkendelser, valg af kvalitet og materialer samt for at udarbejde beskrivelser og tegninger. Hovedentreprenøren står derefter for styring af underentreprenører og selve byggeriets udførelse.

Hvis du ikke har de nødvendige kvalifikationer eller forsikringer, kan det være en fordel at samarbejde med en totalrådgiver. En totalrådgiver kan hjælpe dig med at indhente byggetilladelse og tilbud fra håndværkere, hvorefter den billigste hovedentreprenør udfører byggeriet.

En totalrådgiver vil typisk følge projektet tæt og give dig uvildige råd gennem hele processen. Rådgiveren har ingen økonomisk interesse i høje priser eller bestemte leverandører. Når aftalen med hovedentreprenøren er indgået, kan totalrådgiveren også stå for byggeledelse, fagtilsyn og det overordnede byggeregnskab, så du sikres, at alt forløber som planlagt.

Ved afslutningen af byggeriet gennemgås det færdige projekt for at sikre, at det er fuldt udført efter aftalen.

Investeringen i rådgivning er ofte godt givet ud, da det kan spare dig for ærgrelser, tidsforbrug og potentielt reducere håndværkerpriserne gennem øget konkurrence.

Hovedentreprise er især velegnet til tilbygninger, større ombygninger samt helårs- og ferieboliger, hvor du ønsker at være aktivt involveret i projektet.

Totalentreprise

Som et alternativ til hovedentreprise kan du vælge totalentreprise, hvor der indhentes tilbud på baggrund af et byggeprogram eller projektforslag, som bygherren selv har udarbejdet. Ved totalentreprise er der kun én kontraktpart, og ansvaret for hele projektet – fra projektering til udførelse – samles hos totalentreprenøren.

Hvis totalentreprenøren ikke har en egen projekteringsafdeling, kan han indgå en aftale med en rådgiver, som håndterer projekteringen. Totalentreprenøren har dermed stor indflydelse på projektets detaljer og kvalitet, og han har ansvaret for detailprojektering, styring og gennemførelse af hele projektet, når først kontrakten er underskrevet.

Når du vælger totalentreprise, er det en god idé at have en uvildig fagekspert med til at vurdere entreprenørens forslag og løsninger. Det kan være en bygherrerådgiver, der gennemgår tegninger, beskrivelser og aftaledokumenter og giver konstruktivt modspil. Det er en vigtig del af processen at få vurderet kritisable forhold, inden kontrakten underskrives.

Efter kontrakten er indgået, kan bygherrerådgiveren føre tilsyn med arbejdet for at sikre, at du får, hvad du har aftalt og betalt for.

Totalentreprise egner sig bedst til standardiserede byggerier som typehuse og typificerede sommerhuse, hvor der er brug for en samlet løsning med minimal involvering fra bygherren.

“STEENBERGs tegnestue aps tilbyder både totalrådgivning og bygherrerådgivning. Vi hjælper dig med at få mest muligt ud af dit byggebudget. Kom forbi til en uforpligtende snak, så vi sammen kan finde den entrepriseform, der passer bedst til dit byggeprojekt.”