loading

Syn og skøn

Står du i en tvist med en entreprenør, og er du i tvivl om, hvad du skal gøre for at komme videre?

Når byggerier går skævt, eller det udførte arbejde ikke lever op til forventningerne, opstår uenigheder ofte på grund af misforståelser, dårlig kommunikation eller lignende. Andre gange er projektet ikke udført byggeteknisk eller håndværksmæssigt korrekt.

Er der en tvist i din byggesag?

Når byggerier går skævt, kontakter mange os og tror, de har brug for en syns- og skønsmand. Men ofte – og heldigvis – kan tvisterne løses i mindelighed og undgå retssager eller voldgift. Syn og skøn udføres i forbindelse med voldgiftssager ved Voldgiftsnævnet for bygge- og anlægsvirksomhed eller retssager ved de civile domstole, hvor skønsmanden giver en uvildig bedømmelse af en teknisk problemstilling.

Det er vores erfaring, at mange potentielle syns- og skønssager eskalerer unødvendigt, hvilket resulterer i en langsommelig proces, der kan tage flere år.

Ofte kan dialog mellem parterne afklare baggrunden for en tvist, så samarbejdet kan opretholdes, og projektet færdiggøres. Som faglig og teknisk sparringspartner kan vi hjælpe med behovsafklaringer og uvildige vurderinger, så projektet kan komme tilbage på sporet. Vi kan fungere som mæglere mellem bygherre og entreprenør, hvor samtalen forbliver saglig og byggeteknisk, hvilket ofte fører til en hurtig løsning.

I mere komplekse sager anbefaler vi, at der udføres en byggeteknisk rapport, hvor vi giver en uvildig vurdering af de tekniske forhold. Rapporten kan danne grundlag for handling og beslutningstagning i sagen. Den indeholder en omfangsbeskrivelse af problemet, rådgivning om en mulig løsning og de økonomiske konsekvenser. Dette kan spare parterne for mange spekulationer og omkostninger ved en langvarig retlig afgørelse.

Hvad er syn og skøn?

Når to eller flere parter i en byggesag bliver uenige om faktiske forhold, kan en af parterne bede om, at der foretages syn og skøn. Begæring herom indsendes til Voldgiftsnævnet eller Byggeriets Ankenævn.

Formålet med syn og skøn er at få en sagkyndig fagperson (en skønsmand) til at foretage en teknisk og uvildig vurdering. “Syn” betyder besigtigelse, mens “skøn” betyder bedømmelse. STEENBERGs tegnestue er udpeget som syn- og skønsmænd og fungerer som faglige dommere og sagkyndige i byggesager.

Skønsmandens erklæring er ofte afgørende for en retssags udfald, og det er vigtigt, at advokaten stiller de rette spørgsmål for at få de nødvendige oplysninger. Syn og skøn kan ske som en del af en retssag eller ved isoleret bevisoptagelse for at vurdere, om der er grundlag for en sag.

Skal vi hjælpe dig med at få dit byggeri tilbage på sporet?
Så skriv eller ring til os. Du er også meget velkommen til at kigge forbi tegnestuen.

STEENBERGs tegnestue aps